Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021

Γαλακτομπούρεκο



 

15-17 φύλλα κρούστας

5 κρόκους αυγών

230γρ ζάχαρη

180γρ σιμιγδάλι χοντρό

2 βανίλιες η ένα κλωνάρι η μια κ.γ βανίλια

1 κιλό γάλα φρέσκο

100 γρ. αιγοπροβειο βούτυρο η αγελαδινό για την κρέμα και αλλά 150γρ για τα φύλλα

1 τσιμπιά αλάτι

Υλικά για το σιρόπι:

3 φλυτζάνια τσαγιού νερό

3 ½  φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη

Μισό λεμόνι

1 κ.σ γλυκόζη προαιρετικά

Φτιάχνουμε το σιρόπι όλα τα υλικά μαζί μόλις αρχίσει να βράζει μετράμε 6 λεπτά και βάζουμε το σιρόπι σε ένα δοχείο να κρυώσει.

Σε μία κατσαρόλα με χαμηλή θερμοκρασία ρίχνουμε το γάλα, την ζάχαρη και το αλάτι, ανακατεύουμε συνέχεια να μην κολλήσει μόλις ζεσταθεί αρκετά ρίχνουμε το ανακατεμένο σιμιγδάλι με το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να πήξει η κρέμα αλλά όχι να γίνει σφιχτή. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε στην κρέμα μας την βανίλια και 100 γραμμάρια βούτυρο από το ψυγείο να κρυώσει λίγο η κρέμα και έπειτα ρίχνουμε τους κρόκους (προσοχή η κρέμα δεν πρέπει να καίει θα ψηθούν οι κρόκοι) σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα και το καπάκι  και συνεχίζουμε με τα φύλλα.
Απλώνουμε το κάθε φύλλο, το βουτυρώνουμε, σε κάθε μια πλευρά του ταψιού αφού βάλουμε 4-6 φύλλα στο κάτω μέρος ρίχνουμε την κρέμα μας και κλείνουμε με τα φύλλα που βγαίνουν από το ταψί κάθε φορά  τα αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο αφού τελειώσουν τα κάτω φύλλα απλώνουμε και τα υπόλοιπα φύλλα που έχουν μείνει από πάνω βουτυρώνοντας πάντα καλά. Βάζουμε στο ψυγείο και ανάβουμε τον φούρνο στους 180-190 αντιστάσεις. Μόλις είναι έτοιμος ο φούρνος βγάζουμε το γαλακτομπούρεκο και κόβουμε επιφανειακά. Ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο αντιστάσεις χαμηλά το ταψί για 50-60 λεπτά ανάλογα τον φούρνο μόλις είναι έτοιμο σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου