Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

Ζύμη ζυμαρικών με προζύμι


  • 150 g (περίπου 7/8 φλιτζάνι) σιμιγδάλι ψιλο η αλευρι 
  • 100 γραμμάρια  προζύμι (κατά προτίμηση ορεκτικό από λευκό αλεύρι σε 100% ενυδάτωση) προκειται  για το σπιτικο απλο προζυμι
  • πρέζα αλάτι 
  • 1 μεγάλο αυγό
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τοσιμιγδαλι η το  αλεύρι και το αλάτι. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο των ξηρών υλικών και ρίχνουμε μέσα το προζύμι  και το αυγό. Χρησιμοποιήστε ένα πιρούνι για να χτυπήσετε τα υγρά υλικά στο μπωλ  του αλευριού, ενσωματώνοντας σιγά σιγά όλο και περισσότερο σιμιγδαλι η αλεύρι. Όταν γίνει πολύ πηχτό για να το ανακατέψετε με ένα πιρούνι, χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να ζυμώσετε το υπόλοιπο αλεύρι στη ζύμη. Μπορεί να έχει μείνει λίγο στεγνό αλεύρι ακόμα, εντάξει, η ζύμη θα απορροφήσει ότι χρειάζεται και θα αφήσει το υπόλοιπο πίσω. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μίξερ ή επεξεργαστή τροφίμων εδώ αν προτιμάτε.
  • Ζυμώνουμε τη ζύμη για λίγα λεπτά μέχρι να γίνει λεία  Τυλίξτε τη ζύμη σφιχτά σε πλαστική μεμβράνη και αφήστε την να ξεκουραστεί σε δροσερή θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 30 λεπτά ή μέχρι να είναι έτοιμη να την ανοιξεται .Μπορειτε να την  διατηρησετε επίσης, σφιχτά τυλιγμένη, στο ψυγείο όλη τη νύχτα.
  • Αυτή η ζύμη ζυμαρικών θα λειτουργήσει για πολλά διαφορετικά σχήματα ζυμαρικών, συμπεριλαμβανομένου του gnochetti sardi (στη φωτογραφία), καθώς και των ζυμαρικών σε φύλλα όπως fettuccine ή pappardelle,κοινως χυλοπιτες

  • Για να δώσετε σχήμα, χωρίστε τα ζυμαρικά σε τέταρτα. Δουλέψτε με ένα κομμάτι τη φορά, κρατώντας την υπόλοιπη ζύμη τυλιγμένη σε πλαστικη μεμβρανη  για να μην στεγνώσει. Τυλίγουμε ή πλάθουμε όπως θέλουμε, περιχύνοντας ελαφρά με αλεύρι η σιμιγδάλι για να μην κολλήσουν τα ζυμαρικά.

  • Οδηγίες μαγειρέματος: τα φρέσκα ζυμαρικά μαγειρεύονται πολύ γρήγορα σε σύγκριση με τα αποξηραμένα ζυμαρικά του εμπορίου. Μαγειρέψτε σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει για περίπου 2-3 ​​λεπτά ή μέχρι al dente (λίγο περισσότερο ανάλογα με το σχήμα).
  • Τα ζυμαρικά σε σχήμα μπορούν επίσης να καταψυχθούν για έως και 1 μήνα. περιχύνουμε με λίγο αλεύρι η σιμιγδάλι και απλώνουμε σε μια λαμαρίνα. Παγώνουμε μέχρι να στερεοποιηθεί και μετά μεταφέρουμε σε αεροστεγές σακουλάκι. Προσθέστε 30-45 δευτερόλεπτα για να μαγειρέψετε εάν το μαγείρεμα είναι κατεψυγμένο (δεν χρειάζεται να ξεπαγώσετε πρώτα).

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου