600 γραμμ.αλευρι σκληρο
1 λεμονι τον χυμο
0,5 κουταλακι αλατι
1 τσικουδοποτηρο ρακι
Νερο οσο παρει να γινει μια σφικτη ζυμη
Σιροπι
350 γραμμ ζαχαρη
500 mI νερο
120 mI μελι
1 κανελα ξυλακι
Σουσαμι καρυδια και κανελα για πασπαλισμα
Σε ένα μπολ ρίχνω κοσκινισμένο το αλεύρι και προσθετω όλα τα αλλα υλικά
Τελευταίο το νερο σιγά σιγά και ζυμώνω
Αφήνω τη ζύμη να ξεκουραστεί σκεπασμένη για περίπου 30 λεπτά.
Παίρνω κομμάτια ζύμης και ανοίγω πολύ λεπτό φύλλο με τον πλάστη σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια.
Υποσ υπαρχουν μηχανες που ανοιγουν φυλλο και κανουν εξαιρετικη δουλεια
Με το ροδάκι κόβω το φύλλο σε μακρόστενες λωρίδες 2 εκ. φάρδος και 50 εκ. μήκος.
Ζεσταίνω σπορέλαιο σε βαθιά και φαρδιά κατσαρόλα. Η φωτιά πρέπει να είναι μέτρια (170ο C).
Με ένα μεγάλο πιρούνι παίρνω μία λωρίδα ζύμης από την άκρη, τη στρίβω και τη μπερδεύω στα δόντια του πιρουνιού. Έπειτα τη βουτάω στο καυτό λάδι κρατώντας την άλλη άκρη με το άλλο μου χέρι.
Ξεκινω να τυλίγω τη ζύμη γρήγορα γύρω από το πιρούνι όπως τυλίγω τα μακαρόνια.
Όταν έχει τυλιχτεί όλη αφαιρω το πιρούνι και συνεχίζω το τηγάνισμα γυρίζοντας μια δυο φορές το ξεροτήγανο ώστε να πάρει ωραίο χρώμα παντού.
Με τον ίδιο τρόπο τηγανίζω όλες τις λωρίδες του φύλλου.
Όταν αφαιρω τα ξεροτήγανα από το τηγάνι τα αφήνω σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.
Σιροπι
Ζεσταίνω σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό και την κανέλα μέχρι να βράσουν.
Όταν βράσει το μείγμα για 10 λεπτά αφαιρω από τη φωτιά και προσθέτω το μέλι και το λεμόνι.[χρειάζεται σιγανή φωτιά]
Βουτω τα κρύα ξεροτήγανα ένα-ένα στην κατσαρόλα, τα μελώνω-σιροπιαζω καλά από όλες τις πλευρές και τα βάζω σε πιατέλα, όπου τα πασπαλίζω με χοντροκομμένο καρύδι, κανέλα,μέλι και σερβίρω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου