Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

Κεφτέδες μπακαλιάρου


 Συνταγή

Υλικά
Για τους κεφτέδες μπακαλιάρου
300 γρ. φιλέτο παστού μπακαλιάρου
5 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
μαϊντανό
1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
1 μεγάλη πατάτα βραστή αλάτι πιπέρι αλεύρι για το πανάρισμα
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
λεμόνι για το τέλος
Για την γλυκοκαυτερή σάλτσα
1 κιλό ντομάτες
1 κουταλιά αλάτι
2 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές ζάχαρη
2 κουταλιές πετιμέζι
2 φύλλα δάφνη
1 κουταλιά κοφτή μπούκοβο
3-4 φύλλα βασιλικού
Για το σερβίρισμα
1 φραντζόλα φρέσκο προζυμένιο και καψαλισμένο ψωμί
Εκτέλεση
Ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο από την προηγούμενη μέρα, βάζοντάς τον σε νερό και αλλάζοντας δύο τρεις φορές το νερό. Αν έχει δέρμα τον τοποθετούμε με το δέρμα προς τα επάνω ώστε να βγει εύκολα την επόμενη μέρα.
Πρώτα φτιάχνουμε τη γλυκοκαυτερή σάλτσα. Πλένουμε καλά τις ντομάτες και τις αφήνουμε να στεγνώσουν. Καθαρίζουμε από τα κοτσάνια και τους σπόρους. Τους σπόρους τούς ρίχνουμε σε σουρωτήρι, ώστε να κρατήσουμε τα υγρά που θα βγάλουν.
Κόβουμε τις ντομάτες σε 4 κομμάτια. Τις λιώνουμε στο μούλτι ή στο μίξερ. Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τον πολτό της ντομάτας, το αλάτι, τη ζάχαρη, το σκόρδο, τα υγρά από τους σπόρους και τον μισό βασιλικό, να βράσουν για 30 λεπτά. Προσέχουμε γιατί είναι σάλτσα που «αρπάζει». Οπότε ανακατεύουμε συχνά. Βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να μειωθεί ο όγκος της σάλτσας και να αρχίσει να γίνεται πηχτός.
Όταν έχουν εξατμιστεί αρκετά τα υγρά η σάλτσα μας είναι έτοιμη.
Αν θέλουμε για καλύτερη υφή και για σωστή συντήρηση την "περνάμε" από το μούλτι και την αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένο βάζο.
Έπειτα φτιάχνουμε τους κεφτέδες. Στο μούλτι βάζουμε τις φέτες του ψωμιού, τον μαϊντανό, το κρεμμυδάκι, την βρασμένη πατάτα και το αλατοπίπερο. Μπορούμε να προσθέσουμε και λίγη πάπρικα. Χτυπάμε μέχρι το μείγμα να γίνει σφιχτό, αλλά διακεκομμένα και όχι συνεχώς για να μην διαλυθούν τα υλικά. Στη συνέχεια, ψιλοκόβουμε το φιλέτο του μπακαλιάρου σε πολύ μικρά κομμάτια και το προσθέτουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε πολύ καλά με μια κουτάλα σιλικόνης ή μία ξύλινη για να πάει το ψάρι σε όλο το μείγμα. Πλάθουμε μεσαίου μεγέθους κεφτεδάκια και τα αλευρώνουμε καλά, τινάζοντας το περίσσιο αλεύρι. Τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο για 5-7’ μέχρι να ροδίσουν και τα βάζουμε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί.
Ρίχνουμε χυμό μισού λεμονιού στα κεφτεδάκια μπακαλιάρου και τα σερβίρουμε με την γλυκοκαυτερή σάλτσα ντομάτας, πάνω σε φρέσκο ψωμί.
Συμβουλή μου, να έχετε καψαλίσει το ψωμί σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου