Υλικά
1 πακέτο φύλλο κρούστας
7-8 μήλα ψιλοκομμένα
2 φλιτζάνια σταφίδες
1 φλιτζάνι ζάχαρη
Λίγο κονιάκ
Ξηροί καρποί της αρεσκείας σας
Ζάχαρη άχνη, κανέλα, γαρίφαλο
Εκτέλεση
Βάζετε σε ένα αντικολλητικό σκεύος τα μήλα και τις σταφίδες κι ελάχιστο νεράκι κι αφήνετε μέχρι να μαλακώσουν αρκετά τα μήλα, αλλά όχι να διαλυθούν. Προς το τέλος ρίχνετε και τη ζάχαρη, κανέλα και λίγο γαρίφαλο κι αφήνετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αν θέλετε προσθέτετε και λίγες σταγόνες κονιάκ.
Βγάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας (καρύδια, φουντούκια ή αμύγδαλα) κι ανακατεύετε καλά το μείγμα. Κόβετε τα φύλλα κρούστας σε φαρδιές λωρίδες. Βάζετε στην άκρη της λωρίδας 1 κουταλιά της σούπας γέμιση και αρχίζετε να διπλώνετε διαγώνια ώστε να σχηματίζετε κάθε φορά ένα τριγωνάκι (δες εδώ τεχνική). Συνεχίζετε το ίδιο μέχρι να σας τελειώσει η γέμιση. Βάζετε τα μηλοπιτάκια πάνω σε αντικολλητικό ταψί και τα ραντίζετε από πάνω με λίγο νεράκι (για να γίνει πιο τραγανό το φύλλο).
Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να δείτε το φύλλο να ροδοκοκκινίζει. Αν θέλετε πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και κανέλα ή διαφορετικά φτιάχνετε ένα ελαφρύ σιρόπι (2 φλιτζάνια ζάχαρη, 3 φλιτζάνια νερό και 1 φέτα λεμονιού μέχρι να πάρουν 2 βράσεις) και τα περιχύνετε, ώστε να γίνουν σιροπιαστά. Ότι κι αν προτιμήσετε, τραγανά ή σιροπιαστά, η γεύση τους θα σας κερδίσει!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου