2 κούπες νερό όχι χλωριωμένο
4 δαφνόφυλλα
½ κουταλάκι σπόρους πιπέρι
2 κουταλάκια ζάχαρη
½ κούπα αλεύρι ρεβιθιού, βιολογικό (ή μία κούπα ρεβίθια βιολογικά τα οποία θα τα κοπανίσετε)
3 ½ κούπες αλεύρι σκληρό
1 ½ κουταλάκι αλάτι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλάκι σουσάμι
Βράστε 2 κούπες νερό μαζί με τα δαφνόφυλλα, το πιπέρι και τη ζάχαρη.
Αφήστε το να κρυώσει μέχρι να αντέχετε να βουτήξετε το δάχτυλό σας για 10-15 δευτερόλεπτα, αφαιρέστε τα δαφνόφυλλα και το πιπέρι και ανακατέψτε 1 κούπα από το νερό με το ρεβίθι (κρατήστε το υπόλοιπο νερό).
Αφήστε το σε ζεστό μέρος για 12-16 ώρες μέχρι να αφρίσει. Πιθανότατα δεν θα δείτε καμία δραστηριότητα τις πρώτες 10 ώρες. Αν μετά από 16 ώρες δεν έχει τουλάχιστον 2 δάχτυλα αφρό, θα πρέπει να ξαναρχίσετε με άλλα ρεβίθια.
Όταν κάνει αρκετό αφρό, προσθέστε 1 ½ κούπα αλεύρι σκληρό (αν χρησιμοποιείτε χονδροκοπανισμένα ρεβίθια θα πρέπει να τα σουρώσετε πρώτα, αν χρησιμοποιείτε αλεύρι ρεβιθιού αφήστε το όπως είναι), ανακατέψτε καλά και αφήστε το σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να τριπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 2-4 ώρες).
Προσθέστε ½ κούπα από το αρωματισμένο νερό, 2 κούπες αλεύρι, το ελαιόλαδο και το αλάτι και ζυμώστε μέχρι να πάρετε ένα λείο και εύπλαστο ζυμάρι.
Φτιάξτε ένα μακρύ κορδόνι και τυλίξτε το σε σπιράλ ή βάλτε το σε μία κανονική φόρμα για ψωμί, αλείψτε λίγο νερό στην επιφάνεια και πασπαλίστε με τα σουσάμια.
Αφήστε το σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σχεδόν σε όγκο (2-3 ώρες). Το ψωμί θα απλώσει λίγο, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά. Καλή σας όρεξη!!
Για τη συνταγή αυτή είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε βιολογικό αλεύρι ρεβιθιού. Αν παρόλα αυτά χρησιμοποιήσετε κοπανισμένα ρεβίθια θα τους βάλετε μία κούπα νερό από δαφνόφυλλα και επιπλέον μιάμιση κούπα ζεστό εμφιαλωμένο νερό. Αφού αφρίσουν, θα πάρετε τον αφρό και μισή με μία κούπα από το ζουμί έχει απομείνει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου