Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

Πιροσκί με πατάτα


 Για τη ζύμη

  • 300 γρ. γάλα
  • 1 κ.γ. μαγιά ξηρή
  • 1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 400 γρ. αλεύρι 
  • αλάτι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλεύρι  για τη ζύμη
  • 400 ml ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα

Για τη γέμιση

  • 60 γρ. βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • πιπέρι
  • 950 γρ. πατάτες, βρασμένες
  • αλάτι
  • Για τη ζύμη

    • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το γάλα, τη μαγιά, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
    • Προσθέτουμε το αλεύρι, αλάτι, το ελαιόλαδο και χτυπάμε δυνατά με τον γάντζο για 5-8 λεπτά. Η ζύμη είναι αρκετά μαλακή.
    • Μεταφέρουμε σε λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.

    Για τη γέμιση

    • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε το βούτυρο.
    • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το βάζουμε στο τηγάνι. Σοτάρουμε καλά να καραμελώσει.
    • Προσθέτουμε το κύμινο, πιπέρι, τις πατάτες κομμένες σε κομμάτια, αλάτι και ανακατεύουμε.
    • Αφαιρούμε από τη φωτιά και πιέζουμε με το ειδικό εργαλείο για πουρέ μέχρι να λιώσουν οι πατάτες.
    • Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά.

    Για τη σύνθεση

    • Τοποθετούμε ένα τηγάνι με το ηλιέλαιο σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά.
    • Απλώνουμε αλεύρι στον πάγκο εργασίας μας και βάζουμε πάνω τη ζύμη. Επειδή η ζύμη είναι αρκετά κολλώδης θα χρειαστεί να βάλουμε αλεύρι και στα χέρια μας.
    • Κόβουμε τη ζύμη σε 6 κομμάτια και ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε 15 εκ. διάμετρο. Μοιράζουμε τη γέμιση και απλώνουμε περιμετρικά νερό. Κλείνουμε τις άκρες πιέζοντας καλά για να μην ανοίξουν τα πιροσκί μας και βάζουμε στο τηγάνι σε δόσεις.
    • Ψήνουμε για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ψηθεί η ζύμη μέχρι μέσα και πάρει χρώμα.
    • Αφαιρούμε σε απορροφητικό χαρτί 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου