700γρ.ζάχαρη
400ml νερό
2κσ γλυκόζη
1 φλούδα λεμονιού
1κσ χυμό λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Τα βάζουμε όλα μαζί σε ένα κατσαρολάκι και αφού πάρει βράση ,μετράμε 2 λεπτά και είναι έτοιμο.Το σιρόπι πρέπει να παγώσει καλά πρίν το χρησιμοποιήσουμε.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ:
120γρ.σιμιγδάλι ψιλό
200γρ.ζάχαρη
700ml γάλα φρέσκο
300ml κρέμα γάλακτος
2κγ εκχύλισμα βανίλιας
4αυγά
ξύσμα απο 1 λεμόνι μεγάλο4κσ βούτυρο
μπόλικο βούτυρο λιωμένο για τα φύλλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Χωρίζουμε τα αυγά,κάνουμε τα ασπράδια μαρέγκα και τα αφήνουμε στην άκρη.Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το σιμιγδάλι,τη ζάχαρη,το γάλα,το ξύσμα λεμονιού και την κρέμα γάλακτος να πάρουν μια βράση σε μέτρια φωτιά.Χτυπάμε σε ένα μπωλάκι τους κρόκους,τους βάζουμε μέσα στη μαρέγκα και ανακατεύουμε ελαφρά.Υστερα τα ρίχνουμε μέσα στη κατσαρόλα μαζί με την βανίλια.Ανακατεύουμε συνέχεια(για να μην μας κολλήσει το σιμιγδάλι)μέχρι να πήξει η κρέμα μας και αν χρειαστεί δυναμώνουμε λίγο την φωτιά.Οταν πήξει και εκτός φωτιάς ενσωματώνουμε το βούτυρο.Αφήνουμε λίγο να κρυώσει.Λαδώνουμε με ενα πινέλο το ταψί μας και στρώνουμε δύο φύλλα δίπλα δίπλα.Ραντίζουμε με μπόλικο βούτυρο και απο πάνω τοποθετούμε ενα φύλλο χώρις να το πιέσουμε να ενωθεί με τα απο κάτω.Επαναλαμβάνουμε μέχρι να στρώσουμε 6 φύλλα.Δεν ξεχνάμε να τα ραντίζουμε με μπόλικο βούτυρο και να μην τα πιέζουμε προς τα κάτω.Ο αέρας αναμέσα τους και το βούτυρο θα τα κάνει τραγανά Βάζουμε την κρέμα και στρώνουμε αλλα 6 φύλλα κάνοντας την ιδια διαδικασία.Στο τελευταίο φύλλο σπρώχνουμε περιμετρικά,με το πινέλο που ραντίσαμε ολές τις άκρες απο το γαλακτομπούρεκο να μπούν πρός τα μέσα.Οτι βούτυρο περίσσεψε το ρίχνουμε απο πάνω και χαράζουμε τα κομμάτια.Ψήνουμε στους 160°C αέρα για μιαμιση ώρα.
Το βγάζουμε απο το φούρνο και όπως είναι καυτό ρίχνουμε το κρύο σιρόπι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου