Σάββατο 16 Απριλίου 2022

Ψωμί με Ταχίνι και Γλυκάνισο

Υλικά
– 400 γρ. σκληρό αλεύρι
– 130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
– 15 γρ. νωπή μαγιά ή 8 γρ. μαγιά στιγμής
– 260 ml. νερό
– 110 γρ. Ταχίνι
– 30 ml. ελαιόλαδο
– 1 ¼ κουταλάκια του γλυκού σπόρους γλυκάνισο
– 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
– ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
– 1 φύλλο δάφνης
– Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
– Αλάτι
– Μαύρο σουσάμι
Εκτέλεση Συνταγής
Ζεσταίνουμε σε χλιαρή θερμοκρασία 100 ml νερό και μέσα σε ευρύχωρο μπωλ διαλύουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλεύρι για όλες τις χρήσεις.Ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 30 λεπτά.
Βράζουμε τους μισούς σπόρους από το γλυκάνισο και το φύλλο δάφνης για 5 λεπτά στην μισή ποσότητα του νερούό. Αποσύρουμε και αφήνουμε το νερό να κρυώσει εντελώς.Κατόπιν το περνάμε από σίτα κρατώντας το νερό.
Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, προσθέτουμε το προζύμι , το νερό, το ελαιόλαδο, το πιπέρι, τον υπόλοιπο γλυκάνισο και τα 70 γρ. από το Μακεδονικό Ταχίνι. Ζυμώνουμε για μερικά λεπτά μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη που θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα ενώ μόνο αν χρειαστεί, προσθέτουμε ελάχιστο επιπλέον νερό ή αλεύρι.
Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο όπου ζυμώνουμε για μερικά λεπτά ακόμη. Λαδώνουμε ένα μπωλ, μεταφέρουμε τη ζύμη και καλύπτουμε με μεμβράνη τροφίμων, τοποθετούμε τη ζύμη σε ζεστό σημείο και την αφήνουμε να φουσκώσει για 45 λεπτά.
Πασπαλίζουμε τον πάγκο με αλεύρι και χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 ισομερή κομμάτια. Ανοίγουμε το πρώτο ζυμάρι και απλώνουμε 1 κουταλιά της σούπας (20 γρ.) Μακεδονικό Ταχίνι, ζυμώνουμε και πλάθουμε ένα καρβελάκι – ακολουθούμε και για το δεύτερο την ίδια διαδικασία.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC. Βγάζουμε τα καρβελάκια από την πετσέτα και τα βάζουμε στα ταψάκια ψησίματος. Ραντίζουμε το ψωμί με νερό και πασπαλίζουμε με το μαύρο σουσάμι.Ψήνουμε για 50-60 λεπτά στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου στις αντιστάσεις.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο το ψωμί και το απολαμβάνουμε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου