Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Λαχανοντολμάδες ορφανοί


 Υλικά:

• ‌1 λάχανο
• ‌700 γρ. ρύζι καρολίνα
• ‌3 ξερά κρεμμύδια
• ‌2 φρέσκα κρεμμυδάκια
• ‌2 καρότα
• ‌½ ματσάκι άνηθο
• ‌1 κ.γ. κύμινο
• ‌3 κ.σ. ελαιόλαδο
• ‌3 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
• ‌1 κύβο λαχανικών
• ‌700 γρ. νερό
• ‌Χυμό και ξύσμα από 2 λεμόνια
• ‌Αλάτι & πιπέρι
• ‌Φλούδες από λεμόνια
• ‌Φέτες κρεμμυδιού

Εκτέλεση:
• ‌Καθαρίζουμε το λάχανο, αφαιρούμε το κοτσάνι και το βυθίζουμε μέσα σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει με την μεριά που ήταν το κοτσάνι προς τα πάνω
• ‌Αφήνουμε για 8-10 λεπτά, αφαιρούμε σε μια πιατέλα και αφήνουμε να κρυώσει
• ‌Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε μέσα το ρύζι, τα ξερά και φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, τα καρότα τριμμένα, τον άνηθο ψιλοκομμένο, το κύμινο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε
• ‌Παίρνουμε ένα φύλλο από το λάχανο, βάζουμε 1 κ.σ. από την γέμιση μέσα, τυλίγουμε και επαναλαμβάνουμε μέχρι να μας τελειώσει η γέμιση
• ‌Σε μια μεγάλη κατσαρόλα στρώνουμε κάτω φλούδες από λεμόνια, φέτες κρεμμυδιού και τοποθετούμε από πάνω τους ντολμάδες σε 2 στρώσεις
• ‌Βάζουμε από πάνω ένα ρηχό πιάτο με την πάνω πλευρά να ακουμπάει στους ντολμάδες, προσθέτουμε νερό μέχρι την βάση του πιάτου, βάζουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε για 40 λεπτά
• ‌Σε μια άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε μέσα το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε
• ‌Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα τον κύβο και προσθέτουμε το νερό σε δόσεις ανακατεύοντας παράλληλα μέχρι να δέσει η σάλτσα μας
• ‌Αφαιρούμε από την φωτιά, προσθέτουμε μέσα τον χυμό και το ξύσμα από τα λεμόνια και ανακατεύουμε
• ‌Ρίχνουμε την σάλτσα μας μέσα στους ντολμάδες, κουνάμε λίγο την κατσαρόλα να παει παντού και μόλις πάρει μια βράσει αφαιρούμε από την φωτιά και σερβίρουμε με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου