Σάββατο 16 Ιουλίου 2022

Κρουασάν βουτύρου γεμιστά με μερεντα

 200 ml νερό χλιαρο

200ml γάλα χλιαρό
100ml ηλιέλαιο
1 φακελάκι μαγια
1κγ ζάχαρη
1 αυγό. Ξεχωριστά κροκος - ασπράδι
1,5κγ αλάτι
Αλεύρι γοχ περίπου 700 γρ
250γρ βουτυρο αγελάδος


Σε μια λεκάνη βάζω το νερό, ζάχαρη, μαγια, γάλα και ανακατεύω. Αφήνω για λίγο μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγια. Μετα προσθέτω το αλάτι, το ασπράδι το λάδι και σιγά σιγά το αλευρι να γινει μια ζύμη μαλακη αλλά να μην κολλάει. Το αφήνω να ξεκουραστεί για 1 ώρα. Μετα αλευρώνω τον πάγκο μου και αδειάζω τη ζύμη. Δεν την ζυμώνω πολύ αλλά την πλάθω σε ενα μεγάλο μπαστούνι και κόβω 16 κομμάτια.
Μετα παίρνω ενα πιάτο και ανοίγω στο μέγεθος του το πρώτο μπαλάκι. Το βάζω στο πιάτο και αλείφω με βουτυρο όλη την επιφάνεια. Το βουτυρο να είναι σχεδόν λιωμένο πρέπει να μείνει εκτός ψυγείου 2-3 ωρες. Με τον ίδιο τροπο ανοίγω όλα τα μπαλακια τα βάζω το ενα πάνω στο αλλο. Στο τελευταιο δε βάζω βουτυρο. Τυλιγω το πιάτο με διαφανεια και το βάζω κατάψυξη μίση ώρα μέχρι να παγώσει το βουτυρο.
Μόλις περάσει το μισάωρο το βγάζω από το πιάτο πάνω στον πάγκο και με τον πλαστή με απαλές κινήσεις αρχίζω και το ανοίγω μαλακα. Δεν θέλει δύναμη!! Δεν θελουμε να βγάλουμε τον αέρα που έχει εγκλωβιστει ανάμεσα στα φυλλα. Το ανοίγω όσο πιο πολύ μπορω και διατηρω το στρογγυλό σχήμα.
Μετα με το εξάρτημα που κόβουμε την πίτσα κόβω σε 16 κομμάτια όπως στη φωτό.
Τυλίγω ενα ενα κομμάτι και τα βάζω σε ταψί με λαδόκολλα για μισή ώρα μέχρι να φουσκώσουν πάλι λίγο. Τέλος τα αλειφω με τον κρόκο του αυγού αραιωμένο με λίγο νερό και τα ψήνω μεχρι να πάρουν χρωμα στον αέρα στους 180 βαθμούς.
Βγαίνουν 16 κομμάτια. Μετα με το κορνε τα τρυπάω από κάτω και τα γεμίζω μερεντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου