Σάββατο 19 Αυγούστου 2023

ΜΠΑΜΙΕΣ ΛΑΔΕΡΕΣ


 1,5 κιλό μπάμιες, καθαρισμένες*

250 ml ξίδι
1 κουτ. σούπας αλάτι
5 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
4-5 σκελίδες σκόρδο, σε φετούλες
5-6 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
1 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
300 ml ελαιόλαδο
αλάτι, μαυροπίπερο
α να φτιάξουμε μπάμιες φουρνιστές πρώτα βάζουμε τις καθαρισμένες μπάμιες σε μια λεκάνη με 3 λίτρα νερό, το ξίδι και τη 1 κουτ. σούπας αλάτι, ανακατεύουμε και τις αφήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα.
Κατόπιν τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίσουν, χωρίς να τις ξεπλύνουμε.
Στον ταβά ή σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε σιγανή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Ρίχνουμε τα σκόρδα και τις μπάμιες και ανακατεύουμε πολύ απαλά για 1-2 λεπτά, μέχρι να λαδωθούν καλά.
Προσθέτουμε την ντομάτα, λίγο αλάτι και 1/2 ποτήρι νερό και σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά.
Παράλληλα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
Μεταφέρουμε το φαγητό όπως είναι σε ένα ταψί, το τακτοποιούμε όμορφα και το ψήνουμε για 30 λεπτά.
Ξεφουρνίζουμε για λίγο, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και μαυροπίπερο και το ξαναβάζουμε στον φούρνο για άλλα 15 λεπτά ή μέχρι να σωθούν όλα τα υγρά και να μείνουν μόνο οι μπάμιες με το λάδι τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου