420 γρ αλεύρι
350 ml γάλα
1 φκ. ξηρή μαγιά
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1κ. γλ αλάτι
2 κουταλιές της σούπας λάδι
γέμιση: περίπου 150-180 g τριμμένα κίτρινα τυριά - guda, cheddar και λίγη μοτσαρέλα
Για αλειμμα τα φύλλα :
50 γρ βούτυρο + 1 κουταλιά της σούπας λάδι
1 αυγό για άλειμμα από πάνω + σουσάμι για πασπάλισμα
Εκτέλεση :
Ανακατεύω τη μαγιά στο κοσκινισμένο αλεύρι και μετά το αλάτι.
Διαλύω τη ζάχαρη σε χλιαρό γάλα. Το προσθέτω στο αλεύρι + λάδι και ζυμώνω μια μαλακή ζύμη την οποία βάζω σε λαδωμενο μπολ, σκεπάζω με μεμβράνη. Την αφήνω να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Χωρίζω τη ζύμη σε δύο μέρη.
Ανοίγω κάθε μέρος σε ορθογώνιο φύλλο . Για να μην κολλήσει η ζύμη στον πάγκο πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
Αλείφω το φύλλο με το λιωμένο βούτυρο. Πασπαλιζω με τα τριμμένα κίτρινα τυριά.
Θα έχετε ένα στενό παραλληλόγραμμο πλάτους περίπου 10 εκ. . Κόβω αυτό το παραλληλόγραμμο σε 10 ίσα μέρη.
Σε κάθε μέρος κάνω μια τομή στη μέση, η οποία δεν φτάνει μέχρι το τέλος, αφήνοντας περίπου ένα εκατοστό. Πιάνω το ένα άκρο και το περνάω από την τρύπα στη μέση δύο φορές. Φτιαχνω όλα τα υπόλοιπα κομμάτια με τον ίδιο τρόπο.
Τα τακτοποιώ 10 κομμάτια πάνω σε χαρτί ψησίματος στο ταψί του φούρνου.
Τα σκεπάζω με μεμβράνη και τα αφήνω να φουσκώσουν ξανά. Πριν τα ψήσουμε τα αλείφουμε με χτυπημένο αυγό και τα πασπαλίζουμε με μαύρο ή άσπρο σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° για περίπου 12-15 λεπτά, αλλά αυτό εξαρτάται και από τον φούρνο σας. (χωρίς ανεμιστήρα)
Μόλις δείτε ότι έχουν κοκκινίσει ελαφρώς, αφαιρέστε τα για να παραμείνουν μαλακά και αφράτα.
Ακολουθήστε τις ακριβείς ποσότητες που σας δίνω για να έχετε υπέροχο αποτέλεσμα και γεύση. Τα φτιάχνω συχνά, είναι πολύ νόστιμα ζεστά και κρύα, και αρέσουν σε μικρούς και μεγάλους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου